Fondant
Bahan-bahan
( Hiasan utk 1 biji kek )
63 ml air
1 sudu besar gelatin
halal (ada dijual di kedai kek)
125 ml sirap glucose
1 1/2 sudu besar
gliserin
2 sudu besar lemak
sayur (shortening)
1 kg gula aising
Pewarna pilihan
Cara-cara
1. Kaedah
double boiled digunakan utk membuat fondant ni.
2. Tuang
air ke dalam bekas dan masukkan gelatin. Kacau dan ketepikan (Tunggu dalam 1min)
supaya gelatin kembang.
3. Double
boiled bahan tadi. Kacau gelatin sehingga larut.
4. Kemudian
masukkan glucose, gliserin & shortening ke dlm bahan yg sudah larut. Kacau
sehingga semuanya laru dan sebati.
5. Setelah
semua bahan larut. Tutup api dan biarkan sejuk sedikit.
6. Setelah
bahan agak sejuk (suam2), masukkan sedikit demi sedikit gula icing dan kacau
sehingga sebati (lebih kurang 500gm gula, doh akan keras sedikit. Proses
menguli boleh diteruskan menggunakan breadmaker atau teruskan dgn uli
menggunakan tangan).
Doh yang sudah siap |
7. Biarkan
doh semalam utk hasil yg lebih baik. Simpan dalam bekas yg kedap udara. Boleh
simpan didalam suhu bilik.
8. Seterusnya,
proses mewarnakan doh. Bahagi doh kepada beberapa bahagian. Titiskan sedikit
sahaja pewarna sehingga mendapat warna pilihan.
9. Akhir
sekali proses membentuk doh dengan mengunakan acuan yang diminati.
No comments:
Post a Comment